Τα έργα τέχνης ζουν μέσα σε απέραντη μοναξιά και η κριτική είναι το χειρότερο για να τα ζυγώσεις.
Μονάχα η αγάπη μπορεί να τα συλλάβει, να τ' αγκαλιάσει, να σταθεί δίκαιη απέναντί τους
RAINER MARIA RILKE

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΟΖΑΝ ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ «Ολοι µας χρωστάµε τα πάντα στην Ελλάδα»


«Οι Ελληνες θα µπορούσαν να απαιτήσουν από τον σύγχρονο κόσµο χιλιάδες δισεκατοµµύρια για πνευµατικά δικαιώµατα», λέει ο µεγάλος σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό
Κουράγιο παιδιά. Οσο υπάρχουν κορυφαία µυαλά σαν του Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο κόσµος θα µας χρωστάει χιλιάδες δισεκατοµµύρια euros. Και ακόµα πιο πολλά! Επεσα πάνω σε µια ειδική - για το Festival De Cannes - έκδοση του περιοδικού «Les Ιnrockuptibles». Που περιέχει και µια συνέντευξη - ποταµό του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Ογδόντα σήµερα το «κακό παιδί» της Νouvelle Vague της δεκαετίας του εξήντα. Η τελευταία ταινία του µε τον προκλητικό τίτλο «Film Socialisme» (Ταινία Σοσιαλισµού) θα προβληθεί τη Δευτέρα στο παράλληλο πρόγραµµα «Un Certain regard» (Ενα κάποιο βλέµµα).

Και θα «κατεβαίνει» για δύο µέρες ελευθέρως από το Ιντερνετ. Αυτό θα πει στην πράξη σοσιαλιστής.

Εντός της ταινίας εκφράζεται µε λατρεία για την Ελλάδα! Ετσι διαβάζω, έτσι ακούω. Την ταινία ακόµα δεν την έχω δει. Απλώς µεταφράζω ένα µέρος της συνέντευξής του σε δύο δηµοσιογράφους του «Ιnrockuptibles». Η ερώτηση απλή: «Γιατί τόσο ενδιαφέρον για την οικονοµική κρίση στην Ελλάδα;». Η απάντηση αποστοµωτική: «Πρέπει να ευγνωµονούµε την Ελλάδα. Το οξυγόνο που µας έδωσε πρέπει ως χρέος να αποπληρωθεί. Φιλοσοφία, Δηµοκρατία, Τραγωδία. Ολα προέκυψαν από την Ελλάδα. Ξεχνάµε ποια είναι η σχέση ανάµεσα στη Φιλοσοφία και την Τραγωδία.

Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής.

Χωρίς Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής» (πολύ σωστά, πράγµα που εννοεί πως χωρίς µεγάλους, θηριώδεις πολιτικούς, γιοκ από διανοούµενους, καλλιτέχνες και σοφούς. Γεγονός που διαπιστώνουµε στη σηµερινή ανοχύρωτη Ελλάδα. Ανοχύρωτη από ιδέες, λόγο και πράξεις καλλιτεχνών και διανοουµένων).

«Ο σηµερινός τεχνοκρατούµενος κόσµος χρωστάει τα πάντα στην Ελλάδα. Από εκεί η δηµιουργία της Λογικής. Ο Αριστοτέλης η Λογική. Ο Αλφα ισχυρίζεται το Βήτα. Ο Αλφα διαθέτει κάποιο θετικό χαρακτηριστικό. Αρα ο ισχυρισµός Βήτα είναι αληθινός. Αφού το είπε ο Αριστοτέλης έτσι θα είναι. Αυτή τη λογική χρησιµοποιούν οι κυρίαρχες δυνάµεις.

Ετσι φροντίζουν οληµερίς ώστε να µην υπάρχει καµία αντίδραση, ώστε να λειτουργούµε κάτω από µια ίδια λογική» (προφανώς εννοεί πως αφού αυτός που το λέει διαθέτει κάποιο θετικό χαρακτηριστικό, είναι ας πούµε επιστήµονας, πολιτικός, πλούσιος, τότε είναι και σωστός. Τουτέστιν δεν έχει σηµασία τι λες αλλά ποιος το λέει). «Ετσι σήµερα ο κόσµος λειτουργεί. Ετσι προσπαθεί να αποφεύγει τις αντιφάσεις. Ολοι χρωστάµε λεφτά στην Ελλάδα. Οι Ελληνες θα µπορούσαν να απαιτήσουν από τον σύγχρονο κόσµο χιλιάδες δισεκατοµµύρια για πνευµατικά δικαιώµατα. Οποιος καταδικάζει την Ελλάδα για ψέµα πρέπει να σκεφτεί: Αν ο Επαµεινώνδας είναι ψεύτης, τότε και ο Ελληνας είναι ψεύτης».

Με έναν τέτοιο συνήγορο θα έκανα έφεση στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. Δώστε κι άλλα. Ολο το χρέος προς την Ελλάδα εδώ και τώρα να πληρώσετε!

1 σχόλιο:

ANDREAS KATSIKOUDIS είπε...

Είναι μεγάλος δάσκαλος ο Γκοντάρ!

Πάντως η Ελλάδα ήρθε σ΄ αυτήν τη θέση σήμερα από επιλογή μας...